ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Aπό το 2016, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και σε συνεργασία με την Les Ecrans de Mondes (Παρίσι) και τον Σύνδεσμο Αναβίωσης Μεγίστης (Σύδνεϋ)  για τη διεθνή προώθησή του, το Πέρα από τα Σύνορα προσφέρει στο μεσογειακό, ευρωπαϊκό και εν γένει διεθνές κοινό μια ετήσια, συναρπαστική «εμπειρία» αποτελούμενη από ταινίες με ιστορικό και πολυπολιτισμικό περιεχόμενο, γεγονότα και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν και σφυρηλάτησαν τις χώρες, τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς μας. Στόχος αυτού του Φεστιβάλ «boutique» είναι να γιορτάσει και να υπογραμμίσει την ομορφιά και την προσφορά της κινηματογραφικής αφήγησης μέσω της Ιστορίας και της Κοινωνίας. Να «γεφυρώσει» ανθρώπους, ιδέες και οράματα από κάθε πλευρά της υφηλίου μέσω ποικιλόμορφων εικονογραφικών μωσαϊκών. Να εμπνεύσει, να προβληματίσει και να τροφοδοτήσει με δημιουργική ανησυχία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Το Πέρα από τα Σύνορα αφορά, εν κατακλείδι, το ανθρώπινο αποτύπωμα στο τώρα και το τότε, στο εδώ και στο παντού.

Image

Χρονικά εκτεινόμενο εντός της τελευταίας εβδομάδας του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στο πανέμορφο και ακριτικό Καστελλόριζο, παραμεθόριο γραμμή του Αιγαίου μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Κατά αυτόν τον τρόπο ο εορτασμός του πολιτισμού και της πρωτοποριακής κινηματογραφίας συνδέεται σπονδυλωτά και αναπόσπαστα με τη διεξαγωγή παράλληλων πολιτιστικών δράσεων (εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας, επιμορφωτικά προγράμματα, παιδικά εργαστήρια, διαλέξεις, ημερίδες και workshops,masterclasses και pitching labs κ.α.) που προσελκύουν τόσο την τοπική κοινωνία όσο και το διεθνές κοινό που καταφτάνει στην «άκρη του γαλάζιου» κάθε χρόνο για να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ.

Βραβεία καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ, καλύτερου κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ, καλύτερου μικρού μήκους ντοκιμαντέρ,, καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ, το ειδικό βραβείο μεσογειακής φιλίας καθώς και το ειδικό βραβείο «Οδυσσέα» απονέμονται κάθε χρόνο στις καλύτερες και πιο καθηλωτικές συμμετοχές.

Ενδεικτικό της θέλησης του Φεστιβάλ για εξωστρέφεια και συγκερασμό με τον ευρύτερο χώρο των Τεχνών και των Γραμμάτων είναι και η ύπαρξη τιμώμενων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και προσωπικοτήτων, τιμώμενων μέσων ενημέρωσης και τιμώμενων Φεστιβάλ. Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες οι συνεργασίες είναι τόσο εγχώριες, όσο και διεθνείς, εξυμνώντας και υπογραμμίζοντας πράγματι τον τίτλο του Φεστιβάλ ως «Πέρα από τα Σύνορα». Χωρίς ποτέ να ξεχνάμε τις ρίζες και τις καταβολές μας, στο Φεστιβάλ επιδιώκουμε συνεχώς την ολοένα και αυξανόμενη σύμπραξη και αρωγή με κάθε λογής ακαδημαϊκό και πολιτιστικό φορέα από κάθε γωνιά της υφηλίου, θέτοντας ως προγραμματικό μας στόχο την οικοδόμηση δεσμών και σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και κάθε ενδιαφερόμενου αποδέκτη. Δανειζόμενοι από το ακριτικό φως του Αιγαίου, μεταλαμπαδεύουμε τη δημιουργικότητα και τον εποικοδομητικό προβληματισμό σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Διότι σε τελική ανάλυση, το «Πέρα από τα Σύνορα» δεν είναι κάτι άλλο πέρα από ένα Φεστιβάλ ,μια γιορτή που στόχο έχει την συνάντηση και σύμπλευση κάθε εμπλεκόμενου με την ίδια την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Image